Energimärkning 2023:
Vad är skillnaden mellan de gamla och nya energimärkningarna 2023?
De gamla märkningarna använde en skala från A++ (mest effektiv) till E (minst effektiv), som baserades på produktens energiförbrukning i kWh per 1000 timmar. De nya märkningarna använder en skala från A (mest effektiv) till G (minst effektiv), som baseras på produktens energieffektivitet i lumen per watt2. Lumen är ett mått på ljusflöde, dvs. hur mycket ljus produkten avger. Watt är ett effektmått, dvs. hur mycket energi produkten förbrukar.
De nya märkningarna ger också mer information om produktens ljusflöde, färgtemperatur, sockeltyp och energiförbrukning. Färgtemperatur är ett mått på ljuskällans färg, som kan vara varm (rödaktig), neutral (vit) eller kall (blåaktig). Sockeltyp är den del av produkten som passar i lampan eller armaturen.
De nya etiketterna har en QR-kod som du kan skanna med din smartphone för att komma till den europeiska produktregistreringen för energimärkning (EPREL), där du kan hitta detaljerad information om alla modeller på den europeiska marknaden.
Den nya märkningen gäller för alla ljuskällor, t.ex. glödlampor eller LED-moduler/lampor, samt för styrenheter som behövs för att ansluta ljuskällor till elnätet. Den gamla märkningen gäller endast för glödlampor och LED-lampor.
Så här konverterar du de gamla energimärkningarna till de nya
Att konvertera de gamla energimärkningarna till de nya är inte så lätt eftersom de använder olika måttenheter och skalor, men för att konvertera de gamla energimärkningarna till de nya behöver du veta produktens ljusflöde och effekt. Du hittar denna information på produktförpackningen, på den gamla energimärkningen eller på EPREL. Du behöver också veta den nya energieffektivitetsklassen för produktens ljusflöde, som du hittar på den nya energimärkningen eller i den här tabellen.
- När du har produktens ljusflöde och wattal kan du beräkna produktens energieffektivitet i lumen per watt genom att dividera ljusflödet med wattalet. Om en produkt t.ex. har ett ljusflöde på 800 lumen och en effekt på 10 watt, är dess energieffektivitet 800/10 = 80 lumen per watt.
- Du kan sedan jämföra produktens energieffektivitet med den nya energieffektivitetsklassen för produktens ljusflöde. Om en produkt t.ex. har ett ljusflöde på 800 lumen måste den ha en energieffektivitet på minst 210 lumen per watt för att tillhöra klass A, mellan 120 och 210 lumen per watt för att tillhöra klass B osv.
- På så sätt kan du ta reda på vilken ny energimärkning en produkt skulle ha om du bara känner till den gamla. Men du bör vara medveten om att de nya energimärkningarna också ger annan information om produktens egenskaper, till exempel färgtemperatur, uttagstyp och ljudnivå, som du inte kan hitta på de gamla energimärkningarna.