Hur inreder vi med ljus i hemmet?



HUR INREDER VI MED LJUS I HEMMET?


På Lampemesteren upplever vi dagligen hur svårt det kan vara att hitta den belysning som passar just dina önskemål och behov. Du blir förälskad i en lampa och köper den, men hemma ser den inte alls ut som du hade tänkt dig. Om du känner igen detta och nickar instämmande till förtvivlan över att hitta rätt ljus för ditt hem, här är några tumregler som hjälper dig att fatta rätt beslut!
Inred dina rum i 'ljuslag'
Inom ljusdesign arbetar vi med begreppet 'ljuslager', vilket med andra ord är konceptet att designa med flera ljuskällor som ger olika ljus till rummet. När man skiktar ett rum arbetar man med omgivande, diffust omgivande ljus, zoner med mer direkt funktionellt ljus och kompletterande spotljuspunkter.

Diffust omgivningsljus är det ljus som omsluter hela rummet. Det kan komma från fönster, upplysta väggar som reflekterar ljuset eller en lampa där ljuskällan är avskärmad och lampan avger ljus i alla riktningar.

Zonerna med direkt funktionellt ljus är de större ytor och platser i rummet som är mer upplysta än resten av rummet. Du kan t.ex. ha den ovanför köksbänken, matbordet eller i en läshörna.

Spotlights skapas när små ljuskällor placeras i mörka områden. Det kan vara en liten bordslampa i ett hyllsystem, levande ljus på fönsterbrädan eller en enda taklampa i ett hörn där ljuskällan är synlig.

Vi blir positivt stimulerade när vi använder alla tre typerna av belysning i samma rum. Nedan har vi sammanfattat några exempel på inredning med flera lager.
Gör en snabb ljusberäkning innan du köper Att göra 100% korrekta ljusberäkningar är relativt komplicerat och inte något du kan göra utan rätt verktyg. Det är dock möjligt att göra en snabb uppskattning av om en lampa kommer att ge den önskade mängden ljus.

Det första du ska titta efter är lampans lumenutbyte. Det hittar du under lampans tekniska specifikationer. Här är det "lumen"-värdet (förkortat lm) som beskriver ljusmängden. Om du bara vet vilken ljuskälla (glödlampa) som ska användas, kan du hitta ljuskällans lumen i ljuskällans tekniska specifikationer.

Om du använder halogenljuskällor kan du grovt räkna med följande:
15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W = 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

Förutom lumen måste du känna till dina belysningsbehov. Är det arbetsbelysning eller mysig bakgrundsbelysning som du vill ha i det tänkta området? Det finns specifikationer som kan vägleda dig till hur mycket ljus som till exempel är "arbetsbelysning". Dessa specifikationer anges i enheten lux (förkortas lx). Lux är enheten för lumen/m2.

Arbetsbelysning = ca 500 lx
Allmän dimmad rumsbelysning = ca 200 lx


Som en sista detalj behöver du veta storleken på rummet eller storleken på ytan, beroende på om du vill beräkna ljuset för till exempel ett matbord eller kanske för vardagsrummet som helhet.

När du känner till lampans ljusflöde (lm), ditt belysningsbehov (lx) och storleken på den yta som ska belysas (m2) kan du använda formeln nedan för att räkna fram och tillbaka för att ta reda på vilken lampa eller hur många lampor du behöver för dina specifika behov.

lm = lx * m2
För tydlighetens skull har vi räknat på två hypotetiska exempel:

Vardagsrum
Du har ett vardagsrum på 20 m2 och skulle vilja ha en allmänbelysning på ca 200 lx, så du kan använda formeln för att beräkna hur många lumen du behöver. Beräkningen kommer att se ut på följande sätt:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Det betyder att du behöver 4000 lm för att belysa ditt vardagsrum ordentligt. Dessa 4000 lm kan enkelt fördelas på flera lampor. Om du följer tips nummer 1 är det en bra idé att fördela de 4000 lm på olika typer av ljuskällor. Du kan t.ex. ha en glaspendel som sprider ljus åt alla håll på ca 1500 lm, en bordslampa i bokhyllan på ca 300 lm och två golvlampor på ca 1100 lm vardera.



Matbordet
Du vill veta hur många lampor du behöver för att belysa matbordet ordentligt. Matbordet är ca 2 m2 stort och vid matbordet vill du ha en bra arbetsbelysning på ca 500 lx. Beräkningen i detta scenario skulle se ut så här:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Det innebär att lampan eller lamporna tillsammans måste ge ett ljusflöde på 1000 lm. Om detta fördelas mellan tre lampor på ca 300 lm eller en lampa på ca 1000 lm är av mindre betydelse för om dina belysningsbehov tillgodoses.
Få väggarna att reflektera ljuset och lyft rummet Det tredje tipset är egentligen väldigt enkelt, men förmodligen något som de flesta inte tänker på. I grund och botten reflekterar alla ytor en viss andel av det ljus som träffar dem. Ljusa ytor reflekterar mer ljus än mörka ytor. Vita ytor, oavsett om de är matta eller blanka, reflekterar mer än 90 % av det ljus som faller på dem. Detta är ett utmärkt tillfälle att använda större, ljusa ytor som ljuskällor i rummet.

Konkret kan du skapa ett lugnt indirekt ljus genom att belysa väggarna istället för att tänka att du behöver lysa upp en yta. Om du t.ex. har ett mörkt hörn i vardagsrummet är det en bra idé att välja en golvlampa som ger ett uppåtriktat ljus (up-light). Då utnyttjas både den ljusa ytan i taket och de två omgivande väggarna. Det gör rummet större utan att blända dig. Samtidigt undviker du att skapa en spotlight nedåt i hörnet, vilket du skulle få med en lampa med enbart nedåtriktat ljus (down-light).

En modernare lösning som också fungerar med indirekt reflekterat ljus är att använda utanpåliggande spotlights som är vinklade så att ljuset riktas direkt mot väggarna. Detta kan vara en bra lösning i en smal korridor, eftersom det öppnar upp korridoren på bredden utan att blända eller fylla rummet på något sätt.