iF Design Awards - Se de prisbelönta lamporna här!

iF DESIGN AWARDS

Se de lampor som har vunnit det tyska priset här!

IF Design grundades 1953 och är en global symbol för utmärkt design. iF Design är en tysk institution som ursprungligen grundades för att sätta fokus på allt som är väldesignat - men idag är institutionen lika känd för sitt eftertraktade pris, som årligen delas ut av en expertjury. Nedan kan du ta reda på mer om vad iF är - och vilka lampor som har vunnit det eftertraktade priset genom åren!
Historien om iF Design

Historien om iF Design

Den första Mercedes E-klass lanseras, jämställdhet mellan män och kvinnor inför lagen skrivs in i den tyska grundlagen och den 16 och 17 juni äger ett gigantiskt folkligt uppror rum öster om gränsen i Berlin, som sprider sig till större delen av DDR och blir en nationell helgdag fram till 1990 i Västtyskland.
 
Året är 1953 i Förbundsrepubliken Tyskland och krigets effekter är fortfarande kännbara - framför allt i DDR, men även väster om järnridån. Den tyska industrin, som i bästa fall stagnerat och i värsta fall bombats sönder och samman, kämpar för att få fotfäste både i Tyskland och utomlands.
 
Sex år tidigare hade den brittiska militärregeringen grundat Hannovermässan i en oskadad fabriksbyggnad i Hannoverförorten Laatzen. Tanken var att mässan skulle hjälpa ekonomin och industrin att återhämta sig efter kriget - och att göra Hannover till den nya mässstaden, eftersom den gamla mässstaden Leipzig nu låg i den sovjetiska delen av Tyskland.

Hannovermässan blev en stor framgång och människor från hela Tyskland besökte mässan för att visa upp nya produktionsmedel, metoder och uppfinningar - och, vilket var ovanligt, för att skapa en institution som skulle stödja, förfina och hylla designen av industriprodukterna själva: iF e.V. grundades - en symbol för högkvalitativ design sedan dess.

Det uppskattas att över 700.000 personer från hela världen besökte mässan.

Bild: Märklins monter på den första Hannovermässan, 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
iF e.V. står för Die Gute Industrieform eingetragener Verein - vilket betyder "Den goda industridesignen, registrerad förening".
 
Tanken var att fokusera på design och allt som design kan göra - iF ville fira bra design och iF ville sprida kunskap om vikten av bra design; för konsumenter, för tillverkare och för samhället. Die Gute Industrieform döptes senare om till Industrie Forum.
 
Hannovermässan och iF började locka internationella besökare, och snart började ryktet om tyskdesignade produkter att förändras runt om i världen. När du idag tänker på något som är tillverkat i Tyskland tänker du förmodligen på rena linjer, genomtänkta linjer, hållbarhet och precision - det är ju trots allt vad som har kännetecknat den kanske mest kända tyska industrisektorn sedan 1960-talet: bilindustrin.
 
Under hela 1950-talet växte Västtysklands BNP med nästan 8 procent per år fram till 1960, och på 1960-talet hade Förbundsrepubliken Tyskland återtagit sin ställning som den största och potentiellt mest inflytelserika ekonomiska kraften i Europa - något som delvis kan tillskrivas den höga produktionen och exporten av högteknologiska och värdeadderande produkter.

Bild: Hannovermässan 1947 av Hannovermässan
Vad vinner man när man vinner ett iF Design Award?

Vad vinner man när man vinner ett iF Design Award?

Om du har turen att din produkt eller ditt varumärke vinner det eftertraktade iF-priset kan du se fram emot fyra viktiga saker:

  • Validering: Du, din design och ditt team runt dig får det ultimata beviset på att det du gör är rätt.
  • Differentiering: Priset gör att du kan skilja dig från dina konkurrenter.
  • PR-möjligheter: Förutom den uppmärksamhet din design får från att bara vinna, får du också mycket marknadsföringsmaterial från iF - och iF hjälper dig att sprida ordet om din produkt!
  • Produktskydd: Designindustrin får reda på vad du har skapat - och vet därför att du gjorde det först.

    Utöver allt detta får du naturligtvis använda iF-logotypen och du får ett fysiskt certifikat i borstad aluminium. Vinnarna utses på Friedrichstadt-Palast i Berlin vid en galakväll där alla världens främsta designers samlas för en överdådig fest på världens största teaterscen.

    Bild: Friedrich Stadt Palast, hem till världens största teaterscen. Licens: Creative Commons 2.0
  • <font size="+1">2023 – Blade från Light-Point</font>

    2023 – Blade från Light-Point

    Lampserien Blade från Light-Point, designad av Studio F. A. Porsche, fick iF DESIGN AWARD 2023 för sin precision, geometri och rena linjer. Serien består av två cylindrar som är förbundna med en rörlig, linjär kärna, där de integrerade men dolda funktionerna spelar en viktig roll. Alla gångjärn och kablar är en del av designen och därför osynliga. Varje element har reducerats till sin väsentliga funktion och finns med av en anledning. Designprocessen har inte inneburit några kompromisser och har varit en resa mot att förverkliga en serie lampor med fokus på ett rent, enkelt och elegant formspråk i kombination med enastående prestanda.

    Se alla Blade taklampor från LIGHT-POINT här
    <font size="+1">2023 – Ambrosia från Marset</font>

    2023 – Ambrosia från Marset

    Ambrosia är ett flexibelt belysningssystem som började som en ljuslinje men utvecklades till ett modulsystem som kan expandera för att anpassas till alla utrymmen. Den linjära, unika designen, ett nästan platt ljussegment, har gjorts modulärt och asymmetriskt för att skapa ett mjukt och överraskande belysningssystem. Ambrosia är designad av Ciszak Dalmas Studio från Madrid, under ledning av Andrea Caruso Ciszak och Alberto Gobbino Dalmas, och har vunnit iF DESIGN AWARD 2023 och har uppmärksammats för sitt innovativa sätt att belysa.

    Se hela Ambrosia-serien från Marset här
    <font size="+1">2022 – Signe Hue Gradiant Golvlampa från Philips Hue</font>

    2022 – Signe Hue Gradiant Golvlampa från Philips Hue

    Få ett unikt färgstarkt ljus med den iF DESIGN AWARD 2022-vinnande Philips Hue Signe gradiant golvlampa från Philips Hue. Produkten är utformad med ett minimalt fotavtryck och har en tunn profil som gör den mindre iögonfallande så att all visuell uppmärksamhet riktas mot själva lampan. Den här unika golvlampan är perfekt för att förvandla vardagsrummet eller spelrummet till en livfull miljö där lamporna dansar, blinkar, dimmas och lyser upp i takt med innehållet på TV-skärmen. Och med dynamiska scener kan Signe gradera genom färgerna i varje scen och skapa unika effekter som är perfekta för att skapa den stämning du vill ha.

    Se båda Signe Hue Gradiant golvlampor från Philips Hue här
    <font size="+1">2022 – Squire WiZ bärbar bordslampa från WiZ</font>

    2022 – Squire WiZ bärbar bordslampa från WiZ

    Den bärbara bordslampan Squire WiZ Portable Table Lamp RGB från WiZ har vunnit iF DESIGN AWARD 2022 och tillför en rik och ny belysningsupplevelse till WiZ ekosystem. Formgivarna har fokuserat på att leverera olika men spännande ljusupplevelser för RGB-belysningsmiljön. Squire introducerar ljuseffekten "dual zone", den första i sitt slag på marknaden, som möjliggörs av två oberoende RGB-lampor som kan styras separat för att skapa en unik ljusatmosfär. Dessutom hjälper den noggrant utformade förinställda ljuseffekten med dubbla zoner användarna att välja rätt ljus för rätt ögonblick.

    Se Squire WiZ Portable bordslampa från WiZ här
    <font size="+1">2021 – Edge fån Light-Point</font>

    2021 – Edge fån Light-Point

    2021 kunde Ronni Gol och resten av Light-Point krydda sin kontorsinredning i Köpenhamn med ytterligare en aluminiumpanel från den eftertraktade institutionen iF Design. Den prisbelönta Edge fick utmärkelsen av den stora juryn för att vara ett utmärkt exempel på filosofin form följer funktion. Det underbara pendelsortimentet beskrivs som toppmodernt av iF, och särskilt formen gjorde experterna som väljer vilka som ska vinna utmärkelserna entusiastiska. Den koniska formen gör att ytan under pendeln blir perfekt upplyst samtidigt som ett mjukt, stämningsfullt ljus kommer ut från lampans topp. Serien finns både som långbordspendel och rund pendel - och hela serien finns i antingen Carbon Black eller mässing.

    Utforska alla de prisbelönta modellerna här!
    <font size="+1">2020 – Orbit fra Light-Point</font>

    2020 – Orbit fra Light-Point

    2020 var året då Light-Point för första gången vann ett iF Design Award med sin underbara ORBIT. Det var lampserien för inomhus- och utomhusbruk som till slut tog hem priset - och iF framhåller det optiska glaset i lampan som det som gör Orbit speciell. Istället för en klassisk glasbit har det danska företaget Light-Point använt ett optiskt glas som liknar det som finns i ett par glasögon - och det sprider ljuset och gör lampans ljuspelare större. När Orbit-lampan tas ur bruk kan den enkelt demonteras och återanvändas eftersom den är tillverkad av rent aluminium och glas. Lampan finns i ett brett utbud av färger, bland annat i svart, vitt och roséguld.

    Se hela Orbit-familjen här!
    <font size="+1">2020 – Sylvestrina fra Santa & Cole </font>

    2020 – Sylvestrina fra Santa & Cole

    Det spanska belysningsföretaget Santa & Cole har skapat lampor i världsklass sedan 1985 - och 2020 var året då deras kontor i Barcelona fick den eftertraktade aluminiumplaketten för att ha skapat en extraordinär design.

    Om du känner till Santa & Coles universum vet du också att det spanska belysningsföretaget alltid har skapat lampor som utstrålar värme och mysighet - och den prisbelönta Sylvestrina är inget undantag. "The eSylvestrina lamp goes places", skrev juryn från iF Design om den bärbara lampan och betonade hur den inte är beroende av sladdar för att lysa upp sin omgivning. Barcelonades formgivare Enric Sória och Jordi Garcés har verkligen skapat en lampa som utstrålar en känsla av säkerhet i sitt sken som är exakt som hos de gamla oljelamporna.

    Se Sylvestrina här!
    <font size="+1">2019 – Luisa från Prandina</font>

    2019 – Luisa från Prandina

    Om du känner till Prandina vet du också att det finns en särskild disciplin som de utmärker sig inom; glasblåsning. Lampföretaget grundades av italienaren Sergio Prandina, som experimenterade med nya tillverkningsmetoder och nya former genom munblåst glas - och det är just en glasprodukt som till slut ger Prandina det eftertraktade iF Design Award.

    Luisa är en sammansmältning av tradition och teknik, säger iF Design Jury om den prisbelönta lampan - och förutom att vara en sammansmältning av tradition och teknik är lampan också en sammansmältning av italiensk och spansk designhistoria. Lampan är skapad av Prandina, men formgiven av spanska Gauzak - en produktdesignbyrå med en lång och imponerande portfölj av lampor. Lampan finns i fem olika glas- och metallfinishar och som både pendel- och bordslampa.

    Se alla modeller här!