Välj rätt belysning för utsidan

Att välja belysning för våra utomhusområden är ofta en utmaning. Detta både på grund av omfånget men också i förhållande till vad som vi själva behöver ta tag i. Vi har försökt att skapa lite ljus över landet och samlat en guide och några råd om hur belysningen utomhus kan tänkas passa med trädgårdens inredning och olika användningsområden till ett hus.

Utomhuslampor = många möjligheter

När du ska välja utomhuslampor finns det ett hav av möjligheter. Ska det vara utomhuslampor med LED, och ska det vara med inbyggd LED eller lösa ljuskällor som kan bytas - frågorna kan vara många.
Fördelen med utomhuslampor med inbyggd LED är att de ger ett mer enhetligt ljusfall, eftersom det inte finns några elektriska delar som en sockel som kan skugga ljuset. Fördelarna med den lösa ljuskällan är att du kan ändra den själv och alltid vara uppdaterad om den senaste tekniken.
Vi rekommenderar alltid LED oavsett om den är inbyggd eller om du har lösa ljuskällor. LED är energisparande och helt klart det gröna valet - en investering i LED-ljuskällor kommer att vara snabbt synlig på elräkningen, men en annan fördel är att de har en lång livslängd - oftast så mycket som 25.000 timmar.

Se vårt stora urval av utomhuslampor här

Vart är det viktigt att ha ljus?

Placering av utomhuslampor ska helst sitta på rätt plats från första början och installeras rätt. Installationerna är oftast dyrare utomhus, och en bugg kan bli en kostsam affär.
I vår guide utgår vi från ett klassiskt enplanshus med trädgård runt huset, en terrass, en stig och en carport.
Utomhus vägglampor - välj den rätta

Utomhus vägglampor - välj den rätta

Vid montering av lampor på ytterväggen i huset är det inte alltid mest korrekt att titta på avståndet mellan dem, det är också viktigt att titta på själva huset. Det kan vara flera saker i spel som gör att en vägglampa behöver flyttas åt den ena eller andra sidan, eller så kan det vara bättre att vara utan. Till exempel kan det vara ett avloppsrör, ett köksfönster, varefter ytterdörren är placerad. Det kan också vara en ändgavel där ljuset inte kommer att göra något bra eftersom slutet av trädgården / området inte används när det är mörkt.

Utomhuslampor för vägg finns i flera olika stilar, och det är viktigt att hitta den stil som passar just ditt hus. Om det är en äldre murverksvilla med vackra detaljer, kan de klassiska utomhus vägglamporna vara perfekt, är huset i nyare stil kan fyrkantiga utomhuslampor göra bra.

Oftast, om du väljer de strikta och minimalistiska vägglamporna, kan du välja mellan två versioner upp / ner eller downlight. Upp/ner är perfekt för ytterväggar med en bra höjd, eftersom ljuset kommer att reflekteras vackert upp och neråt väggen på huset. Om, å andra sidan, takåsen på huset är låg, kanske det inte är meningsfullt att ha en uplight-lampa, eftersom vägglampan kommer att hänga på en höjd av ca 170 cm och därmed kunna blända förbipasserande. Dessutom kommer en uplight-lampa inte heller ha mycket spelrum vid en låg takås.

Vid ytterdörren kommer vill det ofta vara vettigt att välja en annan typ av lampa än på resten av huset, eftersom det är där den första stämningen sätts för vad som väntar en inomhus.

Vägglampor på huset har flera syften - de hjälper till att rama in huset i en vacker silhuett, de kan skapa säkerhet och ge ljus vid ytterdörren när du behöver låsa upp.

Hitta dina vägglampor för utomhus här

5 utomhusvägglampor

  • 1. Cube Utomhus Vägglampa från Light-Point

  • 2. DL31 Utomhus Vägglampa från DybergLarsen

  • 3.Asker Utomhus Vägglampa från Norlys

  • 4.Fjong Utomhus Vägglampa från David Superlight

  • 5. Turaco Utomhus Vägglampa från Philips Hue

  • Goda råd:

    1. Titta på husets stil och välj lampor baserat på detta
    2. Bestäm om det skal vara uplight eller downlight
    3. Tänk på huset i helhet istället för att titta på avståndet mellan lamporna

    Lampor på uppfarten

    Lampor på uppfarten

    Om du vill lysa upp din uppfart lite lätt, så att det är enklare att orientera dig när du parkerar din bil i garaget eller carporten, så kan pollare användas. En pollare är i huvudsak en lyktstolpe i mini-storlek. Dess syfte är att skapa orienteringsljus längs uppfarten, de kommer alltså inte att lysa upp hela området. Skapa en vacker helhet och välj lampor för uppfarten för att matcha vägglamporna på huset.
    Om det finns en mur längs din uppfart, är det också möjligt att välja vägglampor som kan ha samma effekt som både pollare och nedgrävningsbara spots.


    Lækre lamper til din indkørsel

  • DL25 Utomhuslampa – DybergLarsen

  • Asker Utomhus Pollare - Norlys

  • Lucca Utomhus Pollare – Philips Hue

  • Cube Stand Utomhus – Light-Point

  • Sub 1 Nedgrävningsspot – Light-Point


  • Börja här: Titta på din uppfart och besluta om det ska vara pollare, vägglampor eller nedgrävningsspots.
    Stigbelysning – för extra mys

    Stigbelysning – för extra mys

    Stigbelysning talar nästan för sig själv – belysning som lyser upp en stig. När den behövs är lite av en smaksak, men i den idylliska trädgården, där du har en lång stig som du gillar att ta en liten kvällspromenad på, kommer det definitivt att vara meningsfullt. Det är också vettigt att ha på vägen upp till huset om trädgården är väldigt mörk. När du väljer stigbelysning finns det flera alternativ, men viktigast av allt är om det passar till den övriga omgivningen
    En trädgård med mycket höjd på i form av höga och täta träd eller buskar bjuder in till en "lyktstolpe" eller trädgårdslampa med lite höjd på. Trädgården med en stenlagd stig och en stor grön gräsmatta kommer att vara extra trevlig med rigorösa och klassiska pollare, eller nedgrävningsspots.

    Ett annat alternativ kan också vara flyttbara vita lampor som Eggy Pop från CPH Lighting, Stone från Oluce eller Gregg från Foscarini.

    Et gott råd: Känn till din trädgård innan du kastar dig in i stigbelysning.

    3 Stiglampor

  • Belvedere Clove 1 från Flos

  • Tuar Utomhus Pollare från Philips Hue

  • Lantern G1 från Light-Point
  • Belysning på altanen

    Belysning på altanen

    Altanen är ditt utomhus-vardagsrum och matsal i ett. Här bör det finnas utrymme att njuta av middag, och umgås på soffan. När vädret är bra tillbringar vi många timmar just i detta område, därför måste ljuset också vara i fokus för att förlänga kvällen.
    I matsalen inomhus är en taklampa nästan oumbärligt, men på altanen är behovet av ljus lite annorlunda eftersom vi är bortskämda med gott naturligt ljus. En bra idé vid ditt utomhus-matbord kan vara en eller flera To Go bordslampor, som kan placeras på bordet. Fx PC Portable från HAY eller Carrie från MENU.

    Vid soffgruppen eller loungeområdet på altanen är det idealiskt med en golvlampa, här finns många alternativ och det ger verkligen en uppenbar chans att skapa sin personliga touch.

    Golvlampor för utomhus

  • IC Udendørs Golvlampa - Flos

  • Havana Outdoor Bollard - Foscarini


  • Om du är berikad med en täckt vinterträdgård eller balkong kan du dekorera på nästan lika villkor som inomhus, men kom ihåg att vara uppmärksam på om lampan tål de stora temperatursvängningarna och att färgen i starkt solsken kommer att kunna blekna. Formakami taklampor från &tradition är det självklara valet för den inglasade oasen.

    Dekorera enligt följande: Skapa små ljus-oaser på altanen så är hemtrevnaden säkrad.

    Spots i takfoten

    Om du vill ha en dold och diskret belysning är spots i takfoten den perfekta lösningen. Det är här huset, eller carporten lyses upp och dina ytterväggar är helt fria från plotter.
    Spots till takfoten finns i olika färger och former, och med inbyggd LED eller lösa ljuskällor. Den klassiska spotten är i samma färg som överhänget, och ofta med en GU10 led ljuskälla.

    TIPS: En utomhus-spot i överhänget är en simpel och klassisk lösning.

    Har du frågor om utomhusinstallation och vilka alternativ som finns tillgängliga vänligen kontakta vår kundtjänst på telefon 085 2503 870 eller mail info@lampemesteren.se

    Ljus i rabatter

    Om din trädgård är anlagd med fina och vackra rabatter, kan belysning vid rabatten förlänga glädjen i dem. Beroende på vilken typ av rabatt, har du olika alternativ.
    Du kan montera jordspjut, som vanligtvis fungerar så att du kan justera ljusets riktning, ett annat alternativ är nedgrävningsspots och slutligen är det naturligtvis möjligt med de klassiska pollare och trädgårdslamporna.

    Lys upp: Njut av dina rabatter året runt! Sätt på ljuset…

    Belysning till rabatterna

  • Lily Spyd från Philips Hue

  • Nautiluz Spjut från Lumiere

  • Sub 2 nedgrävningsspot från Light-Point

  • Ljus på din balkong

    Ljus på din balkong

    Om du bor i en lägenhet och är berikad med balkong finns det gott om möjligheter att inreda en liten oas. Kombinera gröna växter med mysig belysning.
    Om du har ström på balkongen kan ljusslingor utomhus ge både ljus och myskänsla. Om det inte finns någon ström på balkongen, är To Go lampor ett utmärkt alternativ för att skapa ljus och hemtrevnad. De laddas inne och tas sedan med ut.

    2 snygga ljusslingor

  • Function Ljusslinga – House Doctor

  • Kiki Ljusslinga– Martinelli Luce


  • På ungefär samma sätt kan du dekorera med ljus på din kolonilott, här är To Go lampor återigen ett självklart alternativ, eftersom det vanligtvis inte finns någon eller endast finns begränsat med ström.

    Ingen ström: Ta med en To Go lampa på altanen eller till kolonilotten

    Hitta din To Go lampa här

    Utomhuslampor i koppar – eller kanske en annan färg?

    En sak är att hitta rätt modell av utomhus lampor, nästa är att välja rätt färg. Det finns inget rätt eller fel men en bra guide kan vara att titta på fönstren eller färgen på dörrarna, men också på färgen på själva väggen.

    Exempel:
    Ett ljust hus med vita fönster, här kommer svarta eller galvaniserade utomhuslampor att vara vackert.
    På ett rött tegelhus med teak-fönster kompletterar du de varma färgerna med utomhuslampor i koppar eller galvaniserat stål.  

    Utomhusbelysning koppar
    Utomhusbelysning vit
    Utomhusbelysning svart

    Obs: Om du bor längs kusten där det finns mycket salt i luften eller där det finns mycket vind och det kan finnas sandblästring är det en fördel att välja utomhuslampor i koppar eller galvaniserat stål då lackerade lampor så småningom kan sandblästras och förlora en del av färgen.

    Utomhuslampor med sensor

    Utomhuslampor med sensor har länge varit populära. På vissa utomhuslampor är sensorn inbyggd, men oftast är det något som måste eftermonteras. Sensorns placering kommer oftast att sitta när du går in på uppfarten och lampan tänds, eller när du rör dig mot ytterdörren och det finns ljus.

    Vissa sensorer kan också ställas in för att slå på vid skymningen – när mörkret faller.

    Bedöm: Behöver du montera en sensor för att dra nytta av ljuset ännu mer?

    Behöver du hjälp och vägledning om sensorer för utomhus-användning? Kontakta vår kundtjänst via mail info@lampemesteren.se eller telefon 085 2503 870

    Philips Hue Utomhuslampor

    Med Philips Hue Outdoor har du verkligen möjlighet att skapa intelligent belysning. Ljuset kan styras via en app på telefonen, så att du kan göra olika regler för ljuset.

    Goda idéer till användning av Philips Hue utomhus

  • Tänd lampan vid huset vid en viss tidpunkt

  • Välj en specifik ljusstyrka för de olika årstiderna

  • Bestäm i förväg vad som ska slås på när du inte är hemma


  • Kärlek till prylar: Välj Philips Hue utomhus-lampor

    Se det breda utbudet av Philips Hue utomhuslampor här

    Utomhuslampor, montering - vad får du göra själv?

    När det gäller att installera utomhusbelysning finns det vissa regler som måste följas. Vi har frågat elektrikern vad du egentligen måste göra – och svaret är ganska tydligt.

    Man får inte Installera eller byta ut utomhusbelysning själv. Detta måste göras av ett auktoriserat företag. Kontakta din lokala elektriker när du behöver byta ut eller installera ny belysning utomhus. Anledningen till detta är att du har att göra med fasta installationer, och privatpersoner får inte arbeta med installationskabeln själva.

    Du får dock installera din julgransslinga själv om den endast behöver anslutas till utomhuskontakten.

    En annan sak du bör vara OBS på när man investerar i utomhusbelysning är vilken klass de har. Klass I och klass II finns tillgängliga. Det är särskilt i äldre hus som man bör vara uppmärksam, eftersom det inte är en självklarhet att det finns jord i uttaget, om det inte finns jord, bör din utomhus lampa vara klass II. Om du har jord i din anslutning, är du fri att välja mellan klass I och II.

    Om du är osäker, rådgör alltid med en professionell.