GUBI - Skaparna

FORMGIVARNA FRÅN GUBI

Danmark är världsberömt för sitt långa och imponerande designarv, där ett designföretag som GUBI har lyckats sätta sin prägel. Detta har naturligtvis inte skett enkelt eller på egen hand, och sedan 1967 har de samarbetat med både erkända designers och nya talanger från hela världen, vilket har resulterat i ett noggrant utvalt sortiment av utsökta möbler av hög kvalitet. GUBI grundades 1967 av nuvarande ägaren och VD:n Jacob Gubis föräldrar med fokus på att producera familjens egna designmöbler. Idag är dock företaget känt för att designa, skapa och lansera en rad unika möbler, lampor och hemtillbehör som väcker uppståndelse runt om i världen. GUBIs signaturplagg lyckas väcka känslor och berätta meningsfulla historier som gör att de olika designerna verkar tidlösa och älskvärda. GUBI sammanför bortglömda designikoner från det förflutna med moderna klassiker och skapar en visionär kollektion som förkroppsligar 100 års historia, såld över hela världen. Under årens lopp har Jacob Gubi lyckats upprätthålla företagets kreativa vision genom många samarbeten med nationella och internationella designers, som tillsammans har skapat och producerat en rad estetiska, funktionella, hållbara och inte minst unika mönster.


Mads Caprani

Den danske lampdesignern Mads Caprani började sin designresa på Louis Poulsen där man utnyttjade hans tekniska kunskaper som elektroingenjör. I denna position samarbetade han med ett antal begåvade och framstående formgivare, bland andra Arne Jacobsen, Poul Henningsen och Verner Panton. Samspelet med dessa visionärer väckte ett intresse för design hos Caprani, vilket blev startskottet för hans stora lampföretag som blev en stor global framgång.

1967 förvärvade Mads Capranis far, Micheli Caprani, lampfabriken Rotaflex, som Mads Caprani anslöt sig till 10 år senare med en tydlig ambition att göra ett eget avtryck med sina veckade lampskärmar, som var mycket ovanliga för sin tid men som snabbt blev en favorit bland hans kunder. 1979 tog Caprani själv över företaget från sin far och bytte namn till Caprani Light, vilket gjorde det lilla danska företaget till ett stort globalt namn med filialer i hela Europa, Chicago och Wisconsin i USA. I och med detta generationsskifte ändrade han också sitt eget fokus från att bara ha designat lampskärmar till att designa hela lampor, först i trä och sedan i andra naturmaterial som metall och sten.

Av alla Capranis lampor är det utan tvekan Timberline-golvlampan som både uppfyllde alla hans ambitioner för en lampdesign och säkrade hans arv. Timberline är en unik och anmärkningsvärd design med en tidlös och klassisk estetik som naturligtvis gjorde den till en omedelbar bästsäljare och gjorde den känd som "Caprani-lampan" över hela världen. Caprani avled 2014 vid 72 års ålder efter att ha förverkligat sin dröm om att bygga upp ett av världens största belysningsvarumärken. Men detta var verkligen inte slutet på hans historia. Capranis ljusdesign har återupptäckts, och även om hans företag inte längre är verksamt har intresset för en Caprani-design aldrig varit större. Det är därför ett stort nöje för det världsberömda belysningsvarumärket GUBI att samarbeta med Mads Capranis familj för att återinföra hans ikoniska lampor, så att hans fans runt om i världen återigen kan sprida ljus i sina liv och hem. Det är också i detta sammanhang som den ikoniska 'Caprani lamp' upplever en renässans med nylanseringen av Timberline Floor Lamp, som finns i en utsökt kombination av vit plast, björk- och ekträ.

Bill Curry

På 1960- och 70-talen lyckades den amerikanske designern Bill Curry fånga tidsandan under dessa decennier med sina ikoniska lampdesigner som återspeglade hans underbara omgivning, som omvandlades till enkla och intelligenta idéer med tydliga visuella berättelser. Currys tvärvetenskapliga bakgrund och exponering för den senaste utvecklingen inom elektronik och flyg- och rymdteknik gav honom dessutom erfarenheten och självförtroendet att våga sig in på industridesign och därefter starta sitt eget möbelföretag, Design Line Inc, 1962.

Curry utvecklade en ny norm för belysning, som bland annat omfattade en produkt där stativ, glödlampa och skärm smälte samman till en organisk form. Han anses också ha utvecklat den första "total look"-lampformen som gör upp med det traditionella "base-bulb"-konceptet och istället utforskar den exponerade glödlampan på ett lekfullt och självständigt sätt. Det är också från detta koncept som en av hans mest ikoniska mönster är centrerad kring. Stemlite kännetecknas av sin smala ram och överdimensionerade lampskärm i opalglas, vilket skapar en harmonisk, tidlös och klassisk look som kommer att hålla i generationer. Serien utvecklades med flera modeller i olika färger och material, som alla kännetecknas av den enkla kombinationen. Denna "total look" blev en omedelbar succé och serien belönades med Industrial Design Magazine Award för "Årets bästa lampor", och det amerikanska handelsdepartementet presenterade Stemlite-kollektionen i Sovjetunionen, Jugoslavien och Irak som de perfekta exemplen på amerikansk design. Efter att ha vunnit mer än 50 nationella designpriser beskrevs Curry 1969 som en av Kaliforniens ledande designers, bara några år före sin död vid 43 års ålder. Hans designarv lever vidare idag som en av de verkliga pionjärerna inom amerikansk rymddesign.

Förutom sin ikoniska Stemlite-serie lyckades Curry också designa den utsökta Obello Portable Table Lamp strax före sin död, vilket innebär att han aldrig fick se den i produktion eller ge den ett namn. Obello är inspirerad av atomåldern, rymdkapplöpningen och den popkultur som präglade Los Angeles på 1970-talet och som utvecklades till lampans visuella form. Denna Obello-lampa är en ikonisk rymdåldersdesign som fungerar som ett starkt statement både i och utanför hemmet samt som en funktionell ljuskälla.


Bonderup & Thorup

1969 tog arkitekterna Claus Bonderup och Torsten Thorup examen från Kungliga danska konstakademins arkitektskolor och började arbeta för den danske arkitekten Henning Larsen i Köpenhamn. Därefter inledde de två arkitekterna ett samarbete som sträckte sig över större delen av deras karriärer och resulterade i en rad enastående ritningar.

Thorup och Bonderups verk kännetecknas av sin ärliga och klassiska enkelhet med ett starkt fokus på detaljer och kvalitet, vilket är särskilt tydligt i Semi Taklampa från 1968. Men det var inte förrän på 80-talet som den då bästsäljande danska designen blev världsberömd och fick ikonstatus, vilket gjorde den till en favorit i många olika inredningar över hela världen.

Taklampan Semi är en klassisk och unik design med en distinkt böjd, emaljerad metallskärm som ger ett diffust, behagligt och koniskt ljus, vilket gör den idealisk ovanför matbordet eller i köket. Tack vare den lätta formen, den unika, tidlösa designen och de olika färger och storlekar som designen finns i, är Taklampan Semi en mycket mångsidig design som passar perfekt i alla typer av miljöer i både privata och offentliga utrymmen.

Corsini & Millet

Barba Corsini var en ledande funktionalistisk arkitekt som vann ett antal internationella priser för sina ritningar till La Pedrera-byggnaden i Barcelona. Corsini var starkt inspirerad av den tyske arkitekten Mies van der Rohe och den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright. Den spanske arkitektens personliga designstil kan beskrivas som "kraftfull enkelhet", vilket också tydligt framgår av hans Pedrera-kollektion.

Den begåvade arkitekten Joaquim Ruiz Millet grundade galleriet Galeria H20 i Barcelona 1989, där han fungerade som ägare, kulturell agitator, utställningskurator och redaktör för böcker och designföremål. År 1991, när La Pedrera restaurerades, upptäckte han skönheten i den underbara golvlampan PD2, som han förhindrade att kastas ut. Ruiz Millet ville rädda Corsinis verk och göra dem mer kända och tillgängliga för allmänheten. Därmed inleddes hans samarbete med Corsini om en nylansering av de originaldesigner som han en gång i tiden hade skapat för La Pedrera.

Gabriella Crespi

Den italienska designern och konstnären Gabriella Crepsi skulle ha fyllt 100 år 2022, vilket GUBI uppmärksammar genom att sätta kollektionen Bohemian 72 i produktion 50 år efter att den först lanserades. Under hela sin extraordinära karriär i designvärlden lyckades hon utan ansträngning växla mellan Europas kungligheter och Hollywoods jetset, där hennes obestridliga glamour och sofistikerade stil gjorde henne till musa för designern Valentino och förde in Audrey Hepburn, Gianni Versace och Hubert de Givenchy i sin umgängeskrets. Crespis estetik präglades av dubbelheten mellan modernistisk funktionalitet och barock samt skiftet mellan rena linjer och sensuella kurvor.

Bohemian 72 är en elegant, flexibel och raffinerad rottingkollektion som speglar Crespis fascination för skulpturala former och hennes nyfikenhet för österländska kulturer. Under hennes livstid tillverkades dessa exklusiva föremål endast för privata kunder, men idag, 50 år efter att de först introducerades, har GUBI arbetat utifrån hennes originalteckningar och väckt denna exceptionella kollektion till liv för första gången. Kollektionen består av en fåtölj, en tresitssoffa, en pall och en golvlampa - och du kan hitta den här unika golvlampan här.


Louis Weisdorf

Bland de mest inflytelserika och välkända danska arkitekterna och industridesignerna kommer Louis Weisdorf naturligt i tankarna. Weisdorf beskrev sig själv som en specialist på mångsidighet, vilket på ett träffande sätt sammanfattar hans fenomenala och anmärkningsvärda karriär som inkluderade ett samarbete med Tivoli i Köpenhamn, en framgångsrik arkitektbyrå och en rad exceptionella designer, inklusive Multi-Lite och Taklamporna Turbo - och idag är flera av hans designer världskända och mycket eftertraktade som samlarobjekt.

Robert Dudley Best

Robert Dudley Best var inte bara arvtagare till världens största belysningstillverkare Best & Lloyd, han var också en passionerad designentusiast med ett starkt intresse för att bryta barriärerna mellan industriella och konstnärliga fördelar, ett intresse som även delades av hans vän Walter Gropius. Walter Gropius var också grundare av Bauhaus-rörelsen, som tog Europa med storm med sina strikta, rena linjer och sin stil, som Dudley Best var mycket influerad av. Det var också under den här perioden som de första ritningarna till den ikoniska Bestlite designen gjordes.

Space Copenhagen

Signe Bindslev Henriksen och Peter Brundgaard Rützou grundade designstudion Space Copenhagen 2005 och skapar möbler, lampor, raffinerade föremål och konstinstallationer samt dekorativ konst för privata hem, hotell och restauranger runt om i världen. Designduons ambition är att skapa nya sätt att balansera motsatser och skapa kontraster, till exempel klassiskt med modernt, industriellt med organiskt, skulpturalt med minimalistiskt och ljus med skugga.


Gio Ponti

Den italienske arkitekten, formgivaren och redaktören Gio Ponti är känd som en av 1900-talets mest inflytelserika visionärer. Under hela sin karriär formgav Ponti en mängd olika möbler och produkter, från skåp, lampor och stolar till keramik, glasföremål och speglar. Han uppförde också byggnader som den ikoniska skyskrapan Pirelli Tower i Milano och Denver Art Museum, som byggdes i 14 länder. Genom sin egen designtidskrift, Domus, främjade han nyfikenhet och öppenhet för innovativ design.

Pontis design var starkt influerad av mottot "la dolce vita", som innebar att människor skulle omge sig med god design för att kunna njuta av livet fullt ut. Den livfulla italienska livsstilen återspeglas tydligt i hans portfölj, som fortsätter att inspirera konstnärer och designers långt in i framtiden. Idag köps många av hans designföremål av kunniga samlare som vill tillföra en touch av italiensk estetik och enkel elegans till sina interiörer.

Till hans utsökta sortiment hör F. A. 33-speglarna, som ursprungligen designades 1933 för den tidens mest framstående lamp-, glas- och spegeltillverkare FontanaArte, som Ponti och Pietro Chiesa grundat några år tidigare. F. A. Spegeln 33 har en lätt böjd form och ett ikoniskt och tidlöst utseende som ger en fin, elegant touch till alla inredningsstilar.

Jacques Adnet

Den franske arkitekten och Art Deco-modernisten Jacques Adnet var en ikon för den franska modernismen. År 1925 uppmärksammades han som en av de mest lovande unga formgivarna av både Salon d'Automne och Les Expositions des Arts Decoratifs - och än idag är han en av de mest hedrade franska formgivarna vars bestående och innovativa arbete fortfarande är mycket eftertraktat. Under hela sin karriär var Adnet alltid en av de första konstnärerna att uttrycka nya trender, där han också var en av de första formgivarna att kombinera läder och glas i strukturen och dekorationen av en möbel - vilket också är fallet med hans Adnet-speglar.

År 1950 inledde Jacques Adnet ett samarbete med ett berömt franskt modehus, för vilket han utvecklade en serie diskreta men ändå anmärkningsvärda läderklädda möbler och hemtillbehör. Han designade en elegant och distinkt rund läderspegel med utsökta detaljer som gör den särskilt iögonfallande och dekorativ i inredningen. Förutom de unika detaljerna i läder och polerad mässing finns Adnet-spegeln också i olika storlekar och i både kvadratisk och cirkulär form, som alla ger en skulptural touch och tidlöshet till hallen, sovrummet eller badrummet, där de är mycket dekorativa.

Mathieu Matégot

Mathieu Matégot var en mångsidig, oberoende och självlärd ungersk designer, arkitekt och konstnär som tillbringade större delen av sitt liv i Paris, där han bosatte sig 1931 efter att ha tagit examen från Budapests konst- och arkitekturskola. År 1939 anmälde han sig som frivillig till den franska armén, varefter han hölls fången i Tyskland tills han flydde 1944. Krigsfångenskapen var en viktig tid i Matégots karriär, eftersom det var här han blev bekant med det innovativa material och den teknik som han kallade Rigitulle och som senare blev det mest karakteristiska draget i hans arbete.

Det är denna banbrytande teknik och detta material som han är mest känd för, och som han senare patenterade för att lägga till i alla sina mönster. Han producerade alltid ett begränsat antal produkter, endast upp till 400, vilket fortsatte fram till 1960-talet då Matégot plötsligt stoppade produktionen och började arbeta med gobelänger, vilket han fortsatte med under resten av sin karriär. Precis som textilier kunde Rigitulle också böja, vika och forma för att ge de möbler han designade en transparens, viktlöshet och bestående modernitet.


Paavo Tynell

"Mannen som upplyste Finland" - så kallades den banbrytande finska ljusdesignern Pavvo Tynell kärleksfullt. Tynell var en av grundarna av Taito Oy, där han blev den första industriella tillverkaren av belysningsarmaturer i Finland. Tynell blev en mer framträdande formgivare under 1930- och 40-talen och samarbetade med några av de mest erkända och berömda finska arkitekterna, däribland Alvar Aalto som en av de mest framstående. Tynells företag Taito Oy producerade armaturer för Alvar Aaltos stora projekt, som Paimio Sanatorium och Viipuri Library.

Tynell hedrades särskilt för sitt arbete i designstudion "the Finland House" i New York, som visade upp imponerande arbeten av finska formgivare och hantverkare. Hans eleganta mässingsdesign blev en omedelbar succé i Nordamerika och han började skapa belysningsdesign för det prestigefyllda amerikanska företaget Lightolier. Tynell var en exceptionell hantverksmästare som skapade sin design utifrån en traditionell estetik med en modern känsla i kombination med en omfattande användning av perforerad och polerad mässing som sitt främsta material.

Greta M. Grossmann

Den svenska designikonen Greta M. Grossmann lyckades upprätthålla en lång karriär som sträckte sig över 40 år i både Europa och Nordamerika, där hon var extremt aktiv och inflytelserik i den mansdominerade designvärlden. Hon hade många imponerande meriter, som alla omfattade industridesign, inredningsdesign och arkitektur. År 1933 avslutade hon sina studier vid den välrenommerade konstinstitutionen Konstfack i Stockholm, varefter hon emigrerade till Los Angeles tillsammans med sin make Billy Grossman. Här öppnade hon en mycket uppmärksammad butik på Rodeo Drive, där hon var en av de första som förde in modern skandinavisk estetik i södra Kalifornien. Hennes unika inställning till svensk modernism blev en omedelbar succé i Los Angeles, och det dröjde inte länge förrän hon hade samlat på sig en kundkrets av berömda kunder.

Bland alla hennes prestationer inom design och arkitektur är hon mest känd för sin industridesign, där golvlampan Gräshoppa och bordslampan Cobra är några av hennes mest kända verk.